Årets skolbibliotek 2004

Fiskebäckskolan blev Årets skolbibliotek 2004

Representanterna från Årets Skolbibliotek,Fiskebäckskolan i Göteborg, skulle egentligen ha fått sitt diplom från Lena Hallengren, förskole- och ungdomsminister samt minister för vuxnas lärande. Men ministern hade kallats till extra regeringssammanträde och lämnat sitt tal till uppläsning av Nationella Skolbiblioteksgruppens ordförande Kalle Güettler.

I sitt eget anförande framhöll Kalle bland annat vikten av att lyfta fram positiva exempel i en tid då många skolpolitiker, skoltjänstemän, skolledare och lärare har en tendens att genast se oöverstigliga ekonomiska hinder när det kommer önskemål om att utveckla skolbibliotek till centra för läs- och kunskapsutveckling.

Fiskebäcksskolan är ett föredöme genom att man lyckats bevara en högkvalitativ verksamhet trots besparingskrav.

Juryns motivering:

Fiskebäcksskolans eminenta skolbibliotek Kunskapshavet, är en plats för aktivt kunskapssökande och lärande med uttalad målsättning, handlinsplan och struktur. Trots besparingskrav har man fortsatt utvecklingen av skolbiblioteket till ett nav i skolans verksamhet.

aretsskol04_2

Prisutdelningen ägde rum på Skolforum den 1 november.

Diplomet skulle egentligen ha delats ut av Lena Hallengren, förskole- och ungdomsminister samt minister för vuxnas lärande, men hon hade kallats till extra regeringssammanträde.

radiointervju
Lena Hallengren skickade dock en hälsning till pristagarna:
” Jag beklagar att jag inte kan närvara idag såsom planerat. Det skulle ha känts mycket hedervärt för mig att få vara den som delade ut priset som för elfte året ges till årets skolbibliotek.

När jag går in i ett bibliotek så gör jag det med en viss förväntan, en känsla av att det ska hända något inspirerande. Ofta söker jag ny kunskap eller något som stimulerar fantasin.

Den här känslan tror och hoppas jag att många elever får med sig från sitt skolbibliotek och att de sedan bär med sig genom livet. En nyfikenhet att söka kunskap. Skolbiblioteken är centrala för att elever självständigt ska kunna finna fakta, historik och berättelser. Skolbibliotek ger förutsättningar för utbildning på elevens villkor.

Jag tycker att det är en fantastisk möjlighet att ha ett bibliotek i skolan. Att se på och kunna använda biblioteket som en mötesplats för alla elever. En plats för självstudier, undervisning eller avkoppling. En plats där elever dagligen kan arbeta med skoluppgifter i en inspirerande miljö. I skolbiblioteket kan barnen mötas över åldersgränser och lära av varandra. På det sättet bidrar skolbiblioteken till ett forum som ökar studiemotivationen.

Ett skolbibliotek är också ett bra verktyg för att fånga barnens olika sätt att bli motiverade för studier och för en lust att lära. Det finns böcker att läsa och slå upp i. Det finns tidningar för att läsa nyheter. Det finns CD-skivor för kunskap, musik och lek. Det finns datorer för att på egen hand söka uppgifter och mycket mera. Det tror jag på ett positivt sätt bidrar till att alla barn kan hitta sin egen väg att söka kunskap. Delaktighet i utbildningen stärker lärandet. En annan sak som stärker delaktigheten är elevbibliotekarier. Det är en av de saker som jag har fått höra att vinnare av årets skolbibliotek har.”

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s