Årets skolbibliotek 2005

Linnéskolan blev Årets skolbibliotek 2005

Bland 18 nominerade gymnasie- och grundskolebibliotek valde Nationella skolbiblioteksgruppens jury Linnéskolan i Älmhult. Linnéskolans vision är en stimulerande öppen lärandemiljö med individen i centrum.

Linnéskolan är en F-9 skola med drygt 300 elever, och vid prisutdelningen representerades skolan av rektor Göran Johansson, skolbibliotekarie Kersti Palmberg samt en lärare och två elever.

aretsskol05_2

Juryns motivering:

Linnéskolan är en unik, positiv, stimulerande och öppen lärandemiljö med individen i centrum”. Så lyder Linnéskolans vision, vilket skolbibliotekets arbete understryker med kraft. Ett prioriterat mål är skolbibliotekets integration i den pedagogiska verksamheten. En väl strukturerad metod och ett djupt och engagerat samarbete för skolutveckling har gett skolbibliotekarie och lärare möjlighet att bana nya vägar för verksamheten. I genomförda utvärderingar har skolan kunnat visa på kontinuerliga kvalitetsförbättringar som också kommer till uttryck i skolans kvalitetsredovisning. Skolan har breddat sin målgrupp till att även omfatta förskolor och föräldrar. Ett viktigt steg mot målet ”Lära för livet” i Älmhults kommuns skolplan. Linnéskolan är en värdig pristagare bland de många kvalificerade kandidaterna till utmärkelsen Årets Skolbibliotek 2005.

Priset Årets skolbibliotek delades ut på Skolforum, måndagen den 31 oktober 2005 på Stora scenen av statssekreterare Johnny Nilsson (i Baylans frånvaro).

Priset består av ett författarbesök och ett diplom.
Nationella skolbiblioteksgruppen vill genom priset Årets skolbibliotek uppmärksamma bra lösningar på de stora problem som hämmar och hotar våra skolbibliotek, vilka på många håll för en tynande tillvaro trots att både läroplaner, skol- och bibliotekslag förutsätter välutrustade och professionellt bemannade skolbibliotek. Elevernas läsutveckling och personliga mognad stimuleras av god skönlitteratur. Modern pedagogik bygger på snabb och bra tillgång till faktaböcker, Internet och studiehandledning. Sådan handledning till elever och lärare ges bäst i skolbiblioteket. Här finns enorma effektivitetsvinster att göra jämfört med om varje pedagog eller arbetslag skulle bygga upp sin egen lilla bok- och mediasamling.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s