Stor respons när man arbetar för nyanlända

Susanne Nordqvist är gymnasiebibliotekarie på Fryshuset och sitter som representant för Skolbiblioteksföreningarna i NSG

Som skolbibliotekarie satsar man massor av energi o fantasi på att få eleverna att gilla att läsa och lyssna till böcker! Lästävlingar, utställningar, boktips på hemsidan, fina skyltar, popup-bibliotek etc etc, you name it. Det går sådär. De redan frälsta lånar kanske mer och uppskattar mina tappra försök men de som inte gillar att läsa blir knappast färre.

Men! Det finns en grupp ivriga läsare som blir fler och fler: eleverna på språkintroduktionsprogrammet!

Många av dessa elever som är relativt nya i Sverige läser som tusan och har ofta en lust att plugga och lära som är imponerande! Från dem kan jag få önskemål som jag knappast drömt om i min vildaste fantasi, som: ”jag vill läsa gamla böcker av svenska författare”, ”jag vill inte läsa barnböcker, jag vill läsa böcker för vuxna!” Eller killen från Syrien som ville läsa svenska kärleksdikter och jämförde dem med dikter av Adonis!

Självklart är det inte så lätt för dem att ta sig igenom tjocka svenska klassiker. Men som tur är finns många av dessa böcker omarbetade till en lättläst version. Så efter att ha läst en LL-bok och i många fall haft långa diskussioner med mig om boken så finns det faktiskt vissa elever som vågar sig på att låna originalversionen. Då ger jag dem uppmuntrande tillrop om att de kommer att känna igen massor, och det som de inte förstår, det är bara att hoppa över. Sen kan de känna sig stolta över att faktiskt ha läst ”en gammal bok av en svensk författare”.

Språkintroduktionseleverna tillbringar mycket tid i biblioteket och man får lätt en personlig kontakt. Jag lärde t ex känna en elev från Irak som efter ett par år på språkintroduktion lyckades komma in på naturprogrammet. Han berättade att om han fick bra betyg så hade hans farmor, som bodde i USA, lovat komma till hans student. Han satt här så gott som varje dag i fem år ända tills jag släckte ljuset. Vilken kamplust!

Och nu har det hänt något helt oförutsett: När jag kom tillbaka efter sommarlovet till en ny hösttermin möttes jag av beskedet att ett våningsplan på min skola drabbats av en allvarlig vattenskada. En klass skulle därför använda biblioteket som sitt klassrum under hela hösten.

Tur i oturen! En klass från språkintroduktionsprogrammet!

Något som står helt klart är att skolbiblioteket spelar en viktig roll för våra nyanlända elever. Men att arbeta med dessa elever tar tid och vi behöver också utöka vårt bestånd av lättlästa böcker och böcker på olika modersmål. Därför vore det önskvärt att skolor med språkintroduktionsklasser lät en del av den skolpeng som dessa elever genererar tillfalla skolbiblioteket.

Susanne Nordqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s