Årets skolbibliotek 2016 finns i Lund

img_0100

Årets skolbibliotek 2016 tilldelas Polhemskolan i Lund. Priset delades ut av gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström vid ett seminarium på Skolforum, Stockholmsmässan.

Nominerade till Årets skolbibliotek 2016 var:

Alléskolans bibliotek, Åtvidaberg Länk till Alléskolan film 

Polhemskolan, Lund Länk till Polhemsskolans film 

Duveholmsgymnasiet, Katrineholm Länk till Duveholmsgymnasiets film

Årets skolbibliotek 2016 utmärks av:

Att personalen med kompetens, glädje och engagemang arbetar tillsammans med lärarna för att ge eleverna likvärdiga möjligheter att utvecklas optimalt.

Skolledningen visar genom bibliotekets handlingsplan att man ser skolbiblioteket som en strategiskt viktig pusselbit, inte minst för att utveckla EU:s nyckelkompetenser (Digital kompetens och Lära att lära)

Skolan har ett välutvecklat samarbete med högre utbildning där biblioteket spelar en viktig roll.
Biblioteket arbetar också framgångsrikt med nyanlända elever för att de genom läsning ska hitta en väg in i Sverige.

Besök på Årets skolbibliotek 2016

Måndagen den 22:a maj 2017 var vi tre stycken från NSG som hade möjlighet att besöka Årets skolbibliotek 2016 – Polhemskolans bibliotek i Lund. Polhemskolan lär vara Sveriges näst största gymnasium med sina 2 400 elever. Det är övervägande högskoleförberedande program på skolan. De röda tegelbyggnaderna är gammaldags trivsamma på utsidan och verkar funktionella på insidan. Varje program har sitt ”kvarter” i skolan där man ska känna sig hemma. Det var en solig och fin dag då vi besökte Polhem, så vi kunde sitta på terassen utanför biblioteket och se ut över gamla hustak. Med på mötet var förutom skolbibliotekarierna Lotta Davidson-Bask och Maria Lindberg (foto ovan) även rektorn Torbjörn Hanö och förra skolbibliotekarien Petra Romberg, som arbetade på skolan när biblioteket fick priset. Lotta och Maria berättade utifrån en blädderblocksida om förutsättningarna som krävs för en bra verksamhet.

Kort sammanfattat kan man säga att det handlar om tydlighet i mål, tillräcklig finansiering och stöd från skolledningen. Gymnasiebiblioteket som en självklar samarbetspartner för övrig personal på skolan och en plats där eleverna trivs och får stöd. Lotta berättade om det enkla men geniala system (papper i en mapp där man skriver upp varje klass 🙂 ) man har för att se till att man besöker alla elever och där man både skriver vad det var för ämne, vilket ärende man hade i klassen och också en kort utvärdering efteråt. Sedan kan man gå tillbaka när man ska besöka t ex en 3:a och se vad man gick igenom redan i ettan och om klassen då fungerade väl eller om man behövde vara uppmärksam på något särskilt. Rektor Torbjörn var mycket stolt över sina skolbibliotekarier och deras strategiska arbete. Han ser till att stötta det genom tillräcklig budget och att ta upp biblioteket i samtal med lärarna, men också genom att t ex hänga på den lässatsning man har nu där vuxna ska vara förebilder genom att visa upp vad de läser (se bild nedan).

Själva biblioteket är imponerande stort. Det krävs på Sveriges näst största gymnasieskola. Vid en rundvandring kändes det för mig som ett större filialbibliotek, men med annat tänk kring urval av medierna, förstås! Ruljansen på ett så stort bibliotek är helt beroende av sin personal och där är biblioteksassistent Miranda Andersson en väldigt viktig person. Som rum är det ganska traditionellt och här är eleverna verkligen på plats för att plugga. Vi hade kunnat höra en knappnål falla i biblioteket när vi var där. En rolig detalj är en liten ”hydda” där man kan sitta utan att störa andra eller störas av andra. Lotta visar också det stora lyrikbiblioteket som kan utnyttjas för lite eftertanke och möjlighet till bekantskap med nya författarskap.

Under den andra delen av mötet fick vi träffa Gunnel Olsson Hothar, som är en av de som verkligen ligger bakom den goda utvecklingen för skolbiblioteken i Lund och tidigare medlem i NSG. Den här gången berättade hon och projektledaren Jenny Stockfors om Lunds satsning på förskolebibliotek och dagen avslutades med ett besök på förskolan Hårfagre på Gunnesbo. Men detta får vi återkomma till en annan gång.

Vi tackar för ett välordnat och mycket trevligt besök, som gav oss fortsatt energi inför arbetet med Årets skolbibliotek 2017. Missa inte att anmäla er senast måndag 21 augusti.

Jenny Nilsson

sammankallande NSG

 

Annonser

En reaktion på ”Årets skolbibliotek 2016 finns i Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s