Skolbiliotek+sociala medier=sant

Foto: Fredrik Hjerling

Malena Martinger Storme är skolbibliotekarie på Enskede skola, Stockholm, och representerar Skolbiblioteksföreningarna i Nationella skolbiblioteksgruppen. I sitt blogginlägg tipsar hon om resurser på webben för den som är intresserad av skolbibliotek.

Skolbibliotekarier och de som brinner för skolbibliotek lever ofta som de lär när det gäller MIK och är ofta aktiva på olika sociala nätverk. Det delas, gillas och inspireras på alla möjliga sätt.

Via Facebook, Twitter eller Instagram kan du följa @skolbibliotekarierna och ta del av yrkesverksamma skolbibliotekariers vardag, du får se allt ifrån när en bokleverans kommer till hur ett bokprat kan se ut eller hur undervisning i MIK kan bedrivas. Det är verkligen ett givande stafettkonto där du kan följa skolbibliotekarier från norr till söder i vårt avlånga land. Många skolbibliotek och skolbibliotekarier har dessutom egna konton på olika sociala medier, inte minst Instagram. Några axplock är @smaboktips där bibliotekarier i Växjö tipsar om litteratur riktad mot förskolan, @eriksdalsskolans_bibliotek där skolbibliotekarierna bjuder på boktips för barn och ungdom, @nybodaskolbibliotek som är ett konto fullt av läsinspiration och även undertecknad har ett instagramkonto (om jag får göra lite skamlös reklam), @enskedelaser. På Instagram kan du dessutom följa @skolaochbibliotek och ta del av Anette Holmqvists besök på olika skolor och skolbibliotek. Runt om i Sverige finns även flera skolbiblioteksföreningar och Skolbibliotek Väst har en facebooksida med mängder av olika länktips och om du vill ha ännu mer kan du följa ordförande Fredrik Ernerot på Twitter @OrdfSBV. Även Skolbibliotek syd har ett flitigt uppdaterat twitterkonto på @skolbibsyd och en facebooksida. På Twitter hittar du @skolbibliotek och sidan finns också på Facebook och där uppdaterar Skolbibliotek Öst om vad som är på gång, allt för att du ska hålla dig à jour. Kan du inte få nog av uppdateringar om vad som händer i skolbiblioteksvärlden ska du dessutom följa Svensk biblioteksförening på twitterkontot @SvBib.

Runt om i Sverige finns skolbibliotekscentraler och skolbibliotekssamordnare som arbetar hårt för att alla skolor ska ha en bra skolbiblioteksverksamhet  och du kan följa flera på sociala medier. Till exempel kan du följa Skolbibliotekscentralen i Lund på Facebook (@sbclund) och ta del av deras dagliga verksamhet och mängder av länktips. Medioteket i Stockholm har flera bloggar som uppdateras frekvent. Via bloggen http://mangsprak.se/ får du den senaste uppdateringen om vad som händer på Mångspråksbiblioteket och på http://cirkbloggen.se/ får du mängder av boktips. http://pedagogblogg.stockholm.se/skolbiblioteksbloggen/ ger dig full koll på vad som är på gång i Stockholms stad och även ut i världen, allt från ett skolbiblioteksperspektiv.

Det finns en uppsjö av intressant och läsvärd inspiration att ta del av, på många olika nivåer. Så kryp upp i soffan ihop med det du helst surfar på och låt dig inspireras och engageras kring allt som händer i skolbibliotekssverige! För tro mig, du vill inte missa det.

Malena Martinger Storme

Skolbiblioteksföreningarna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s