Författarförbundet startar bibliotekskampanj

Sveriges Författarförbund startar idag en kampanj för att visa på bibliotekens betydelse. Bengt-Erik Engholm är förbundets representant i NSG och berättar i dagens blogginlägg om hur författarna har tänkt kring syfte med och aktiviteter under kampanjen.

 

 

 

 

 

 

Det är allvar nu!

Läget i vår biblioteksvärld behöver jag inte berätta om för er: neddragningar, stress, sparplaner, skolor utan bibliotek, kulturen under attack både vad gäller ekonomi och politik.

Inom Sveriges Författarförbund har vi alltid diskuterat dessa frågor, men kanske inte sett det som något just vi bör engagera oss i. Men nu är det allvar. Vi står inte ut längre utan tar initiativ till en bibliotekskampanj för att stötta biblioteken och lyfta frågorna så att de når ut, diskuteras och förs framåt mot en förändring. Kampanjen inleds den 3 mars och kommer att avslutas under Bok & Biblioteksmässan i Göteborg, med följande budskap:

  • Skapa likvärdiga bibliotek. I Sverige ska alla ha tillgång till innehållsrika bibliotek med generösa öppettider och kunniga bibliotekarier, där litteraturen står i centrum.
  • En skola, ett bibliotek. Alla elever ska ha daglig tillgång till ett skolbibliotek med för ändamålet utbildad personal.
  • Biblioteken – den femte statsmakten. Biblioteken är inte ämnade för privat företagande. Det är kommuner, regioner och stat som ska axla ansvaret.

Bland annat planeras en stor paneldiskussion, flera rundabordssamtal, seminarier och ett antal arrangemang runt om i landet, förutom ett ivrigt påverkansarbete i press, radio och teve, och förstås på sociala medier.

Alla som vill delta i kampanjen är välkomna. Använd gärna #rustabiblioteken när du skriver om ämnet, och titta in på hemsidan rustabiblioteken.se för att se vad som händer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s