Skolbibliotekarie – en rättighet!

SKOLBIB-FACEBOOK-INLAGG-1200X630Jenny Nilsson är Svensk biblioteksförenings representant i NSG. Här skriver hon om föreningens kampanj #skolbibliotekNU!

Samtidigt med att regeringens särskilda utredare Gustav Fridolin presenterade delbetänkandet om stärkta skolbibliotek ”Skolbibliotek för bildning och utbildning” rullade Svensk biblioteksförening ut kampanjen #skolbibliotekNU!. Hur bra en utredning än är så kan den tyvärr ändå hamna i långbänk eller, än värre, i byrålådan. Tanken är att vi från föreningen nu ska ligga på så att de bra förslagen i delbetänkandet också leder till politiska beslut och det så snart som möjligt. Det gör vi med hjälp av våra kloka och engagerade medlemmar. De visar i bilder på sociala medier vad en skolbibliotekarie gör iklädda våra knallgula t-shirts med texten Skolbibliotekarie – en rättighet. Dessa t-shirts är exklusivt för våra medlemmar, men vem som vill får gärna använda det digitala kampanjmaterialet på vår webbplats.

Vad händer mer? Den 11 mars kommer jag att intervjua Gustav Fridolin om delbetänkandet i en Facebook-sändning från vårt kansli. Strax därefter, måndagen den 15 mars, samlas vårt Expertnätverk för skolbibliotek till en digital träff där våra medlemmar träffas för att ”vrida och vända på utredningens slutsatser och diskutera tänkbara vägar framåt”. Även på denna träff deltar Gustav Fridolin för att svara på frågor. Varför inte passa på att gå med i Svensk biblioteksförening så att du kan delta i träffen?

När väl remisstiden för delbetänkandet/utredningen startar kommer vi från föreningen att uppvakta så många vi bara hinner av ledamöterna i riksdagens utbildningsutskott. 

Det är med en stark känsla av nu eller aldrig som jag arbetar med skolbiblioteksfrågan det här året.  Hoppas att vi nu äntligen är på väg mot en likvärdig tillgång till skolbibliotek, med välutbildad personal, ändamålsenliga lokaler och en tillräcklig mediebudget för alla Sveriges elever. Det är deras rättighet!

Jenny Nilsson, utredare, Svensk biblioteksförening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s