Rapport från Skolbibliotekets dag

Skolbibliotekets dag den 27 oktober hamnade i år på fredagen innan läslovet och dagen uppmärksammades på olika sätt runtom i landet, på såväl skolbibliotek som på biblioteksutbildningarna. Från Nationella skolbiblioteksgruppen hade jag, Linnea Tell, och min kollega Ninni Malmstedt från Skolbibliotek Syd, fått i uppdrag att träffa studenter på biblioteks- och informationsvetenskapliga programmet på Linnéuniversitetet i Växjö för att berätta om hur roligt det är att arbeta som skolbibliotekarie.

Såhär glada var vi när vi hade hittat fram till rätt byggnad på universitetet. Ninni Malmstedt syns till vänster i bild och Linnea Tell till höger.

Studenterna som vi träffade kom från alla årskurser på BoI-programmet och hade varierande förkunskaper om skolbibliotek. Sara Ahlryd som är programansvarig för BoI på Linnéuniversitetet berättade att studenterna under delar av studietiden på olika sätt möts av olika typer av bibliotek. Vår förhoppning med besöket var att väcka intresse för yrket som skolbibliotekarie och ge exempel ur vår vardag.

Vi började med att berätta om hur de politiska förutsättningarna för skolbibliotek ser ut, på nationell nivå och lokal nivå, med Kävlinge kommun som exempel. Sedan fortsatte vi raskt över till att prata om hur det praktiska arbetet på skolbibliotek kan se ut, med exempel allt ifrån förskola upp till gymnasieskola.

Ninni berättade med praktiska exempel om hur hon arbetar från förskoleklass upp till mellanstadiet och jag berättade om hur det kan se ut på högstadiet och gymnasiet. Vi försökte få med så mycket som möjligt kring både läsfrämjande och MIK, vilket våra fullspäckade bilder visar.

Vi fortsatte med att diskutera några myter och fördomar kring skolbibliotekarieyrket där bland annat ”Skolbibliotekariejobbet är ensamt” och ”Man ställer bara upp böcker” bemöttes och avslöjades. Slutligen redogjorde vi för vad som vi tycker är det alla roligaste med att jobba som skolbibliotekarie (Eleverna! Samarbetet med skolans andra professioner! Omväxlande och varierat arbete!) och vår förhoppning är att studenterna gick därifrån med en positiv och tydligare bild av vad en skolbibliotekarie är. Tack Linnéuniversitetet för att vi fick besöka er!

Skolbibliotekets dag drogs igång 2019 av NSG som ett sätt att uppmärksamma just skolbibliotekarieyrket inom de biblioteks- och informationsvetenskapliga utbildningarna. Dagen har även blivit en dag för skolbibliotekarier att synliggöra biblioteket lite extra. Två exempel från i år ser vi nedan, där Rörsjöskolans bibliotek i Malmö uppmanade elever och personal att skriva positiva ord om skolbiblioteket och mediateket på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn hade anordnat en spännande bokstavstävling.

För att få mer inspiration – sök gärna på hashtaggen #skolbiblioteketsdag23 på sociala medier för att se fler exempel på hur dagen uppmärksammades runtom i landet!

/Linnea Tell,

Skolbibliotek Syd

Lämna en kommentar