Brinellgymnasiet i Nässjö – ett uppskattat skolbibliotek

Det bästa med biblioteket är att det alltid går att få hjälp med allt möjligt som att söka information, med arbeten och undersökningar, hitta böcker och att det finns bra platser där att sitta och plugga på, säger Padme Chavez Lopez som är elev på Brinellgymnasiet.

Prisutdelningen på Bokmässan. Från vänster prisutdelaren Ingela Korsell och från Brinellgymnasiet skolbibliotekarien Maria Idebrant, elevrepresentanten Padme Chavez Lopez, skolbiblioteksassistenten Sedina Sarkotić och moderatorn Linnea Tell, NSG.

Biblioteket på skolan kvalar med sin uppskattade verksamhet in till utmärkelsen Årets skolbibliotek.

Verksamheten i gymnasiebiblioteket bygger på ett nära samarbete med lärare och elever. De båda bibliotekarierna Johanna Andersson och Maria Idebrant har skapat en självklar mötesplats för alla som verkar på skolan. Brinellgymnasiets bibliotek är verkligen hela skolans bibliotek och är väl integrerat i skolans undervisning.

Biblioteket är till för alla och mediebeståndet speglar skolans olika program. Eleverna kan hitta böcker oavsett modersmål för det finns litteratur på ett stort antal språk att låna och läsa. Bibliotekarierna har också ett nära samarbete med elevhälsan vad gäller elevers behov av hjälpmedel och stöd kring läsning. Med elevhälsan bedrivs också ett arbete kring skolans värdegrund. Bibliotekariernas kompetens används i undervisningen med att utbilda eleverna i att söka information, att hitta vägar till ny kunskap och givetvis att bistå elever med att planera och genomföra sina gymnasiearbetet. På så sätt stärks elevernas språkliga förmåga och digitala kompetens.

I biblioteket arbetar även en biblioteksassistent Sedina Sarkotić som närvarande vid prisceremonin tillsammans med en representant från skolledningen och gymnasiechefen i Nässjö. Under ceremonin på Bokmässan hölls ett samtal mellan bibliotekarie Maria Idebrant, Padme Chavez Lopez och författaren Ingela Korsell samt Linnea Tell för Nationella skolbiblioteksgruppen. Samtalet handlade om vikten av bemannade skolbibliotek där bibliotekarierna har heltidstjänster och därför kan bedriva en relevant och värdefull biblioteksverksamhet och om det stora mervärde det tillför hela skolan.

Den viktigaste faktorn för framgångsrika skolbibliotek är att det bemannas av en bibliotekarie. Det visar forskningen som också pekar på vikten av en engagerad skolledning. Samarbetet med skolans pedagoger är också av stor betydelse och att biblioteket fungerar som en integrerad del av undervisningen på skolan. Brinellgymnasiets bibliotek är ett utmärkt bevis på detta.

Många som deltog vid prisceremonin för Årets skolbibliotek på Bokmässan konstaterade säkert att värdet av ett välfungerande skolbiblioteket är högt för eleverna, skolledningen, lärarna ja att hela skolan tjänar på att investera i sitt bibliotek.

Läs mer om Årets skolbibliotek och ceremonin på Bokmässan här

/Maria Ronnås

Nationella nätverket för samordnare och skolbibliotekscentraler

Lämna en kommentar