Att guida politiker om skolbiblioteken

Jenny Nilsson är representant för Svensk biblioteksförening i NSG. Här skriver hon om en Skolbiblioteksguide som föreningen presenterade på Skolriksdagen förra vecka.

Svensk biblioteksförening har flera aktiva expertnätverk som medlemmarna startat kring vissa frågor eller vissa bibliotekstyper. Ett av de mest aktiva är Expertnätverket för skolbibliotek. Nu har expertnätverket hjälpt föreningen att ta fram en guide för framför allt lokalpolitiker om skolbibliotek, Därför behövs skolbibliotek! .

Poängen med guiden är att på ett mycket kortfattat sätt ge skolpolitiker bakgrunden och argumenten för bemannade skolbibliotek.

Förra veckan lanserades guiden i föreningens monter på SKR:s konferens Skolriksdagen. Med i montern fanns förutom undertecknad, föreningens tf generalsekreterare Björn Orring och expertnätverkets kontaktperson Hanna Berg Carlsson, gymnasiebibliotekarie i Kalmar.

Under dagarna fick vi samtala med politiker och tjänstemän från inte mindre än 31 kommuner, från Nordmaling i norr till Ronneby i söder. Det var ett bra tillfälle att höra hur tankarna går ute i kommunerna. Många avvaktar förståeligt nog om det kommer något besked från regeringen om lagändring och finansiering, medan andra är framsynta nog att satsa ändå och på det sättet försäkra sig om att det finns utbildade bibliotekarier att anställa till deras kommuner. Det var också bra att framhålla vikten av skolbibliotekssamordnare. I små kommuner kan det kanske vara frågan om att samverka med en närliggande kommun om en sådan tjänst. En del var väldigt insatta i frågan, men eftersom många politiker är nya sedan valet förra året kunde vi också guida de som inte alls hade koll på skolbiblioteksfrågan.

I det övriga programmet under Skolriksdagen kunde vi inte hitta att skolbibliotek nämndes någonstans, så det var bra att vi var på plats och spred kunskap om en av grundförutsättningarna för läsande och välutbildade elever på Sveriges skolor – skolbibliotek bemannade med fackutbildade bibliotekarier.

Lämna en kommentar